Wielkanocne bułeczki Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Moje tegoroczne odkrycie wśród świątecznych wypieków to hot cross buns czyli niezwykle popularne w Irlandii słodkie, drożdżowe bułeczki, tradycyjnie spożywane w czasie Wielkiego Postu, szczególnie w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc.

Bułeczki pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek, suszonych porzeczek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, mają charakterystyczny krzyżyk, który robi się na nich z wałeczków ciasta lub masy mącznej, a ma on symbolizować ukrzyżowanie Jezusa Chrystusa. Natomiast dodanie korzennych przypraw do ciasta symbolizuje wonne oleje, którymi namaszczono po śmierci jego ciało.

Oprócz Irlandii, wypiekanie hot cross buns i spożywanie ich w Wielki Piątek jest nadal kultywowaną tradycją w Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, RPA, Kanadzie i Indiach.

Hot Cross Buns

Przesądy związane z Hot Cross Buns:

Istnieje wiele przesądów i zabobonów dotyczących tych wielkanocnych bułeczek. Jeden z nich mówi o tym, że bułki upieczone w Wielki Piątek nie zepsują się i pozostaną świeże i wolne od pleśni przez cały rok. Jest to nawiązanie do Ciała Chrystusa, które, zgodnie z Biblią, nie wykazywało żadnych oznak rozkładu po ukrzyżowaniu i przed jego zmartwychwstaniem.

Jeśli zachowa się hot cross bun z jednego roku do następnego i powiesi się je w kuchni jak talizman to dom będzie chroniony przed złymi duchami, ogniem, pożarem i włamaniem oraz zapewnione będzie powodzenie w pieczeniu – wszystkie chleby upieczone w tym roku będą doskonale smaczne.

Wierzono także, że hot cross buns mają lecznicze moce i pomogą chorym osobom powrócić do zdrowia. Należało wymieniać je co roku w Wielki Piątek, a w ciągu roku, bułki były rozbijane, mieszane z wodą i traktowane jako lek.

Ci, którzy podzielą się hot cross bun będą cieszyć się silną przyjaźnią i więzią przez cały następny rok. Podczas dzielenie się krzyżową bułeczką należy tylko wypowiedzieć frazę: “Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be”.

A zabranie bułeczek w podróż morską będzie chronić przed katastrofą.

Historia i ciekawostki związane z Hot Cross Buns są wyjątkowe. W 1592 roku, za czasów panowania Elżbiety I, wydano dekret zabraniający sprzedaży bułeczek za wyjątkiem okresu Wielkiego Piątku, czy Bożego Narodzenia. Karą za złamanie przepisu była konfiskata majątku.

Hot Cross Buns

Moje Hot Cross Buns:

W Irlandii w okresie świąt Wielkanocnych hot cross buns królują w sklepach i piekarniach. Ja swoje kupiłam w Little Irish Shop w Carlow. Bułeczki są puszyste i nie za słodkie, posmarowane po upieczeniu słodkim syropem, dzięki czemu mają piękną, błyszczącą skórkę. Najlepiej smakują na ciepło, lekko podgrzane i posmarowane świeżym masełkiem.

Zachęcam do upieczenia własnych hot cross buns.

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns

Przepis na Hot Cross Buns:

przepis z „ Ilovebake.pl ”

Składniki na 15 bułeczek:

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 75 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krzyżyki:

  • 75 g mąki pszennej
  • ok. 10 łyżek wody

Dodatkowo:

  • słodki syrop do posmarowania wierzchu.

Wykonanie:

Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż będzie lekko ciepłe.

Mąkę dodajemy do miski razem z solą, cukrem pudrem oraz suchymi drożdżami. Robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, olej oraz lekko roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 5 min. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Po tym czasie wsypujemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę oraz startą świeżą skórkę z pomarańczy, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części ( może się lepić dlatego możemy pomagać sobie używając mąki ) formując bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).

Mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę, którą wkładamy do woreczka z lekko ściętym końcem lub szprycy. Tworzymy krzyżyki z masy na bułeczkach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.

Po lekkim ostudzeniu bułeczek smarujemy je słodkim syropem.

Smacznego.

Hot Cross Buns

W Polsce z Wielkanocą kojarzą się babki i mazurki, a w Irlandii nie można sobie wyobrazić Świąt Wielkanocnych bez hot cross buns – bułeczek ozdobionych znakiem krzyża.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *