Urodziny Bloga

Dokładnie rok temu, dzień po Dniu Świętego Patryka powstał pomysł tworzenia bloga oraz pierwszy wpis 🙂

MyCarlow.blog.pl jest moją pamiątką z pobytu w Irlandii, w Carlow, pamiątką z miejsc które zwiedziłam, poznałam oraz z wydarzeń i świat jakie się tutaj odbywają.

Z czasem na blogu zostały dodane nowe kategorie, tj.: Nauka-angielskiego, Moje przepisy/ Ciasta, Wycieczki po Irlandii.

Zostały tez dodane strony, tj.: Irlandzkie Święta, Festiwale w Carlow i Top Atrakcje Hrabstwa Carlow – dzięki którym można szybko wyszukać najbardziej interesujące informacje.

Prowadzę również fanpage bloga na Facebooku, w języku angielskim, na którym promuję Hrabstwo Carlow wśród osób z całego świata – MyCarlow-Co-Carlow

Blog stał się przewodnikiem po wszystkich atrakcjach hrabstwa Carlow, tych słynnych jak i mniej znanych, dzięki blogowi poznałam wiele osób które również interesują się zwiedzaniem i fotografowaniem.

Tematów na bloga mi nie brakuję, odwiedziłam wiele miejsc w hrabstwie Carlow, których jeszcze nie zdążyłam przedstawić na blogu, wiele jest także miejsc które planuję zobaczyć.

Z okazji urodzin bloga – przedstawiam przepis na TORT MIGDAŁOWY 🙂

TORT MIGDAŁOWY

Składniki ciasta:

– 0,5  kg mąki
– 15 dkg masła
– ¾ szklanki cukru
– 3  łyżki stołowe miodu płynnego
– 3 jajka
– 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
-3 łyżki stołowe mleka

Wykonanie:

Ubić białka jaj , dodać  cukier,  żółtka, ubić razem. Stopniowo dodawać  mąkę  wymieszaną  z sodą, rozpuszczone i schłodzone masło, mleko i miód. Podzielić masę na 3 części, każdą z nich upiec osobno w tortownicy posmarowanej tłuszczem.  Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej przed sporządzeniem masy, odstawione skruszeje i będzie można na drugi dzień zetrzeć nieco wierzch placków uzyskując okruchy do obsypania boków tortu. Każdy placek piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Składniki kremu:

– 0,5 litra mleka
– 5 czubatych, stołowych łyżek kaszy manny
– ¾ szklanki cukru pudru
– 20 dkg masła
– cukier waniliowy
– 20 dkg mielonych migdałów
– 10 dkg rodzynek ( wcześniej sparzonych i ostudzonych)

Wykonanie:

Ugotować kaszę manną na mleku, wystudzić,  masło utrzeć z cukrem,  zmiksować z kaszą dodając mielone migdały, na koniec wymieszać masę z rodzynkami.

Polewa: 

½ kostki masła,

¾ szklanki cukru,

3 łyżki kakao,

3-4 łyżki mleka

Wykonanie:

Zagotować mleko z cukrem, dodać kakao, zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, przestudzić. Przełożyć krążki ciasta kremem, docisnąć, polać polewą, boki obsypać okruszkami ciasta, wierzch udekorować połówkami migdałów. Gotowy tort odstawić w chłodne miejsce na minimum 2, a najlepiej 3 dni!

SMACZNEGO!

[nggallery id=12]

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *