Mince Pies – ciasteczka, które zapewnią szczęście w Nowym Roku

Największe moje tegoroczne odkrycie wśród świątecznych wypieków to Mince Pies czyli niezwykle popularne w Irlandii babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem zwanym mincemeat, które stanowi słodką mieszankę suszonych owoców i przypraw (m.in. cynamon, goździki i gałka muszkatołowa), nasączonych rumem lub brandy. Charakterystyczne jest ich wykończenie gwiazdką wyciętą z ciasta, która ma symbolizować gwiazdę prowadzącą Trzech Króli, a zawarte przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, cynamon lub goździki to pamiątka darów ofiarowanych przez Trzech Króli. Dodatkowo Mince Pie są posypywane białym jak śnieg cukrem pudrem. Nie tylko pachną i smakują wyśmienicie, ale też pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Historia powstania Mince Pie

Mince Pies  podobnie jak Christmas Pudding o którym pisałam tutaj to niezbędny deser na świątecznym stole w całej Wielkiej Brytanii i Irlandii. Ich nazwa pochodzi z czasów, gdy nadzienie do nich przygotowywano z mieszaniny siekanego łoju, jagnięciny lub baraniny i suszonych owoców.

Przepis najprawdopodobniej przywędrował do Anglii w XIII wieku z Bliskiego Wschodu wraz z rycerzami wracającymi z wypraw krzyżowych. Mince Pies, zwane inaczej Mincemeat, miały wtedy formę dużego placka wypełnionego różnorakimi mięsiwami z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw. Jadane były szczególnie zimą, do czasu kiedy Król Henryk VIII zażyczył sobie, by były obecne na  jego Świątecznym stole. Od tamtej pory zaczęto kojarzyć je jako bożonarodzeniowe danie. Danie, a nie deser, bo składem przypominały raczej paszteciki niż słodkie babeczki. W takiej formie przepis przetrwał aż do epoki wiktoriańskiej, czyli do końca XIX wieku. Od tego czasu ilość mięsa stopniowo się zmniejszała i z pasztecików przekształciły się w kruche ciasteczka z owocowo-korzennym nadzieniem oraz charakterystyczną gwiazdeczką na górze. Dzisiaj babeczki wypełnia się po prostu bakaliami: rodzynkami, suszonymi owocami i orzechami i nie dodaje się już zwierzęcego tłuszczu.

12 dni + 12 Mince Pies = 12 pomyślnych miesięcy w Nowym Roku!

Istnieje tradycja według której każdy kto chce zapewnić sobie szczęście i pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku powinien zjeść choć jedno Mince Pie każdego dnia pomiędzy Bożym Narodzeniem a Little Christmas.

Little Christmas (dosł. „Małe Boże Narodzenie”) to jedno ze zwyczajowych irlandzkich określeń obchodzonego 6 stycznia Święta Trzech Króli, które tradycyjnie kończy w Irlandii dwunastodniowy okres świąt Bożego Narodzenia.

Przed zjedzeniem pierwszego Mince Pie powinno się wypowiedzieć życzenie 🙂

Moje Mince Pies

W Irlandii w okresie świąt Bożego Narodzenia Mince Pies królują w sklepach, restauracjach i na świątecznych jarmarkach. Moje Mince Pies z irlandzkiej firmy Granny Mac`s kupiłam w Little Irish Shop w Carlow. Bezglutenowe, pyszne na zimno, a lekko podgrzane jeszcze pyszniejsze. Bakaliowa masa jest bardzo (może aż za bardzo) słodka więc zjedzenie takiego jednego ciasteczka jest w zupełności wystarczające.

Mince Pies z Granny Mac`s

Mince Pies

Mince Pies

Mince Pie

Mince Pies

Mince Pies

Zachęcam do upieczenia własnych Mince Pie według przepisu Nigelli Lowson. Można użyć gotowego nadzienia, sprzedawanego w słoikach.

Przepis na Mince Pies (źródło nigellalowson.pl)

Składniki na 36 sztuk:

  • 240g mąki
  • 60g margaryny do pieczenia
  • 60g zimnego masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • ok. 350g nadzienia mincemeat (w linku przepis Nigelli na nadzienie mincemeat)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przyrządzenia:

Wyjmij blachę do pieczenia minimuffinek, każde wgłębienie o średnicy 4,5 cm, wraz z 5,5 cm żłobkowaną okrągłą foremką do wycinania ciastek i 4 cm foremkę w kształcie gwiazdki. Odmierz mąkę do płytkiego naczynia, nałóż łyżeczką małe kawałki margaryny oraz masło pokrojone w małą kostkę, wstrząśnij, by wszystko obtoczyć w mące i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Wszystko po to, żeby ciasto było później kruche i delikatne. Wymieszaj w osobnej misce sok z pomarańczy z solą, przykryj i wstaw do lodówki, żeby się schłodził.

Po 20 minutach przełóż mąkę i tłuszcz do malaksera i posiekaj na kupkę jasnożółtych grudek. Wlej posolony sok z pomarańczy przez otwór w pokrywie i włącz malakser kilka razy w trybie pulsacyjnym, aż grudki się zlepią. Trzeba zakończyć miksowanie tuż przed pełnym zmieszaniem ciasta na gładką masę (nawet jeśli pozostanie trochę soku). Jeśli jednak cały sok zostanie wchłonięty i potrzeba więcej płynu, dolej trochę lodowatej wody.

Jeśli wolisz używać wolno stojącego miksera, wymieszaj mąkę z oboma rodzajami tłuszczu mieszadłem łopatkowym i wstaw w misce na 20 minut do zamrażarki. Dodaj sok, jak opisałam wcześniej. Często się zdarza, że ciasto potrzebuje więcej płynu, jeśli używam miksera zamiast malaksera.

Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj z niego 3 dyski (babeczki zrobisz na trzy raty, chyba, że masz dostateczną ilość foremek, żeby upiec wszystkie 36 naraz.) Zawiń każdy dysk ciasta w folię i wstaw do lodówki na 20 minut, by odpoczęło. Rozgrzej piekarnik do 220 C. Rozwałkuj kolejno placki tak cienki, jak tylko się da, ale bez przesady; innym słowem, ciasto ma być delikatne, ale na tyle solidne, by utrzymało gęste nadzienie. Jest to mało wymagająca procedura, wałkuj i łataj ciasto, jeśli trzeba. Z każdego rozwałkowanego płata ciasta wytnij krążki nieco większe niż średnica zagłębienia foremki; używam do tego okrągłej foremki do wycinania ciastek. Ostrożnie wylep krążkami foremki i nałóż łyżeczką porcje nadzienia.

Wytnij gwiazdki odpowiednią foremką, rozwałkowując ponownie pozostałe skrawki ciasta i poukładaj je delikatnie na babeczkach. Wstaw mince pies do piekarnika i piecz 10−15 minut; pilnując ich, bo nie wymagają długiego pieczenia, a piekarniki różnie grzeją. Wyjmij blachę z piekarnika, od razu powyciągaj babeczki i ostudź blachę przed ponownym wypełnieniem. Powtarzaj procedurę do zużycia całego ciasta. Posyp babeczki cukrem pudrem, przesiewając do przez sito.

Przy wcześniejszym przygotowaniu: Upiecz babeczki do tygodnia wcześniej i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w hermetycznym pojemniku, ułożone warstwami przedzielonymi arkuszami pergaminu. Wstaw je do ciepłego piekarnika na 3−4 minuty przed podaniem i oprósz cukrem pudrem.

Przy mrożeniu: Upiecz babeczki i zapakuj tak jak podano wyżej. Przechowuj do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc i odgrzewaj jak wyżej.

Uwagi: Niech was nie przeraża długość tego przepisu, przygotowanie babeczek jest naprawdę proste i nie skomplikowane. Z 2 porcji przygotowanego ciasta udało mi się upiec 3 blachy po 12 babeczek. Ponieważ nie posiadam w swojej kuchni formy do mini muffinek, do wykonania babeczek użyłam tej tradycyjnej wielkości. Babeczki za miast na jeden kęs były na dwa 🙂 Jeśli nie macie ochoty na przygotowanie tradycyjnego nadzienia, które jest w przepisie, polecam użycie gotowej masy makowej, ja właśnie tak zrobiłam. Tym samym jeszcze bardziej skrócicie czas przygotowania babeczek.

Mince Pies można przygotować także na Sylwestra.

Smacznego oraz Szczęśliwego Nowego Roku!

Mince Pies

Portal Onet.pl wyróżnił ten wpis na swojej stronie głównej.

Strona portalu Onet.pl

Please follow and like us:

Post Author: admin

29 thoughts on “Mince Pies – ciasteczka, które zapewnią szczęście w Nowym Roku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *