Makowe ciasto z czekoladą

Grudzień to czas świątecznych zakupów i przede wszystkich światecznych wypieków – polecam czytelnikom mojego bloga ciasto makowe z czekoladą – jako smaczną alternatywę dla pracochłonnych, tradycyjnych strucli makowych.

Ciasto nie zawiera maki, więc polecam je też osobom na dicie bezglutenowej.

Makowe ciasto z czekoladą

Składniki ciasta:

30 dkg maku mielonego (suchego),

8 jajek, 20 dkg masła,

10 dkg cukru pudru,

15 dkg cukru,

2 łyżeczki sodki, szczypta soli,

3 łyżki likieru np. amaretto,

olejek migdałowy,

ewentualnie rum – wg uznania,

2 łyżki miodu.

Składniki polewy:

tabliczka gorzkiej czekolady,

2 łyżki masła,

2 łyżki wody,

powidła  śliwkowe,  ewentualnie  dżem z czarnej  porzeczki – około 5 łyżek.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, białka  ubić  z  cukrem,  połączyć  obie masy, dodać mak i pozostałe składniki – wymieszać.

Wylać masę do formy do pieczenia posmarowanej masłem i  posypanej  tartą bułką, wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 170 stopni.

Uwaga – w oryginalnym przepisie nie ma rodzynek, ale jeśli ktoś, tak jak ja, lubi mak z rodzynkami, to należy je dodać tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika wysypując je na wierzch. Jeśli rodzynki wymieszamy w całej  masie – wszystkie opadną na dno. Rodzynki najlepiej uprzednio sparzyć wrzątkiem a  po ostygnięciu – odcedzić na sicie.

Pieczemy ciasto ok. 45 minut, po 20 minutach przykrywamy wierzch folią aluminiową lub wyłączamy górną grzałkę piekarnika.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestygnięciu – smarujemy wierzch powidłami a na powidłach rozprowadzamy masę z czekolady rozpuszczonej w maśle i wodzie.

Ciasto można też przekroić  i przełożyć powidłami, lub np. kremem kawowym lub czekoladowym.

[nggallery id=58]

życzę SMACZNEGO!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *