Halloweenowe przysmaki w Irlandii

Zbliża się 31 października, czas świętowania Halloween – święta które wywodzi się od celtyckiego obrzędu nazywanego Samhain – co oznacza „koniec lata”. Zwyczaj świętowania Halloween zrodził  się w Irlandii, do USA zawędrował w XIX wieku, a w Polsce pojawił się 20 lat temu.

Obchody Halloween  rozpoczęły się w Irlandii już około 1000 roku, nic więc dziwnego, że jest tak wiele  irlandzkich tradycji tego święta. O irlandzkich tradycjach związanych z Halloween pisałam tutaj: Halloween – irlandzkie tradycje. Dziś przygotowałam listę najpopularniejszych halloweenowych przysmaków w Irlandii.

Halloweenowe przysmaki w Irlandii:

Candy & Caramel Apples

Na półkuli północnej Halloween przypada na okres zbierania jabłek, nic więc dziwnego, że podczas obchodów święta duchów je się ich wyjątkowo dużo i przyrządza na ich bazie rozmaite przysmaki. W Irlandii, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych popularne są candy oraz caramel apples. Pierwsze to całe jabłka z patyczkiem do trzymania, zanurzone w gęstym syropie na bazie cukru, mąki kukurydzianej i czerwonego barwnika. Natomiast w drugim przypadku, owoce maczane są w gorącym karmelu obtaczane w orzechach, wiórkach, czekoladzie itp.

Caramel Apples (źródło http://food.viralcreek.com)

Barmbrack cake

W Irlandii Halloween tradycyjnie łączy się z Barmbrack cake – słodkim chlebem z rodzynkami, odrobinę przypominającym polski keks. Podaje się to ciasto – chlebek z herbatą, i tak jak chlebek, kromki smaruje się masłem. A ponieważ to ciasto halloweenowe, należy pamiętać, by „nafaszerować„ je przed pieczeniem różnymi przedmiotami (zawiniętymi w pergamin lub folię aluminiową spożywczą), posłużą one oczywiście do poznania przyszłości! Takimi niespodziankami znajdowanymi w cieście zazwyczaj są: obrączka, lub pierścionek – zwiastujące ślub w nadchodzącym roku, moneta – da nam bogactwo, władzę, guzik – starokawalerstwo, metalowy naparstek – staropanieństwo, szmatka –kłopoty finansowe.

Przepis na Barmbrack cake:

Składniki:

  • 1 ½  szklanki  mąki tortowej
  • 10 dkg  cukru
  • 1 jajko
  • 5 dkg masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg suszonych moreli, żurawiny, skórki pomarańczowej (do wyboru, lub wszystkiego po trochu),
  • 20 dkg rodzynek
  • szklanka wystudzonej mocnej  herbaty
  • 50 ml alkoholu – najlepiej whisky

Wykonanie:

Herbatę zaparzyć, ostudzić, dodać alkohol, zalać  tym owoce, odstawić na kilka godzin, najlepiej – na noc. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników – wymieszać, dodać jajko, miękkie masło, oraz stopniowo herbatę z alkoholem, odcedzoną z owoców i zmiksować. Na koniec wsypać osączone owoce i lekko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu ciasto zawinąć w folię i odstawić na 2 doby.

Barmbrack cake (źródło http://image-net.org)

Soul cake

Innym ciastem, charakterystycznym dla Halloween nie tylko w Irlandii, ale i Wielkiej Brytanii, jest soul cake. Jest to małe okrągłe ciasto – placek zazwyczaj wypełnione zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem lub innymi słodkimi przyprawami, rodzynkami lub porzeczkami. Tradycyjnie wykreślone z kieliszków do wina, a przed pieczeniem oznaczone znakiem krzyża.

Ciasta te były dawane dzieciom i biednym (soulers), którzy 31 października chodzili od domu do domu śpiewając i modląc się za zmarłych. Według tradycji, każdy zjedzony placek miał uwalniać duszę z czyśćca. W związku z tym, im więcej ich zjesz tym lepiej! Poza tym, to dzielenie się ciastem mogło być źródłem współczesnego zwyczaju “cukierek albo psikus”, który i w Polsce staje się coraz popularniejszy.

Przepis na Soul Cake:

Składniki:

  • pół szklanki piwa (ciemnego o wyrazistym smaku)
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • ćwierć łyżeczki mielonych przypraw: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, szczyptę szafranu
  • szklanka owoców suszonych: rodzynki, żurawina, śliwki
  • 1 łyżka masła
  • kieliszek wytrawnego sherry lub wytrawnego wina

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w piwie. W dużej misce zmieszać mąkę z cukrem i wlać piwo z drożdżami. Na razie nie mieszać, pozostawić na 10 minut. Masło utrzeć z przyprawami, dodając wino lub sherry. Połączyć wszystkie składniki w misce i wyrobić z nich ciasto. Powinno mieć odpowiednią konsystencję do rozwałkowania, niezbyt lepką, więc można dolać wina jeśli jest zbyt twarde, albo dosypać mąki w przeciwnym wypadku. Dodać suszone owoce (najlepiej rozdrobnione na mniejsze kawałki). Odstawić ciasto na 5-10 minut do ciepłego miejsca. Uformować kółeczka i zrobić na nich wgniecenia w kształcie krzyża. Piec ciastka w temperaturze 375 stopni przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu powinny nieco przypominać konsystencję chleba, dlatego należy uważać, by nie przebywały za długo w piekarniku. Zwłaszcza należy na to zwracać uwagę przy wkładaniu kolejnych porcji, gdy piekarnik jest bardziej gorący.

Soul cakes (źródło http://www.lavenderandlovage.com)

Colcannon

Oprócz barmbrack cake`a i soul cake‘a Irlandczycy podczas święta duchów tradycyjnie jedzą tłuczone ziemniaki z dodatkiem kapusty czyli Colcannon. Colcannon to potrawa, którą koniecznie trzeba przygotować na halloweenową kolację. Jest to bardzo proste danie, którego podstawą są gotowane ziemniaki i kapusta.

Przepis na Colcannon:

Składniki na 4 porcje:

  • ½ kg  ziemniaków
  • 3 łyżki. mleka
  • Sól  i pieprz do smaku
  • 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)
  • 2 łyżki masła
  • 2  posiekane cebulki  dymki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, w drugim garnku na gotującą się wodę wrzucamy liście jarmużu i gotujemy pod przykryciem ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy z garnka, wrzucamy do naczynia  z zimną wodą, odcedzamy i osuszamy, po czym – siekamy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, dodajemy do nich masło, wlewamy mleko, rozgniatamy tłuczkiem. Utłuczone ziemniaki mieszamy z poszatkowanym jarmużem, cebulka podsmażoną na maśle, doprawiamy i od razu podajemy kładąc na każdej porcji  wiórki masła.

W  halloweenowym  Colcannon  należałoby, jeszcze przed podaniem, ukryć zawiniętą w folię monetę, szczęśliwiec, który ją znajdzie w swojej porcji, będzie miał zagwarantowany dostatek  na cały kolejny rok!

Colcannon (źródło http://blog.cookingchanneltv.com)

Boxty (Irish Potato Pancake)

Słowo “Boxty” kojarzy się z czymś magicznym co czyni je doskonałym dodatkiem do każdego menu na Halloween! I choć jedzą je dzisiaj w Irlandii przez cały czas, placki ziemniaczane czyli Boxty – to jedna z najbardziej tradycyjnych receptur Halloweenowych, przyrządzanych od wieków.

Boxty to tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane (małe – jak polskie, albo duże – jak placki po węgiersku, podawane z mięsnym farszem) smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem.

Przepis na Boxty:

Składniki:

  • 230 g (1,5 szklanki) surowych ziemniaków startych na tarce
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) purée ziemniaczanego (mogą być resztki z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chudego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek

Wykonanie:

Starte ziemniaki wymieszać z mąką w dużej misce. Dodać purée i wyrobić wszystko na jednolitą masę. W oddzielnej misce rozbełtać jajko z mlekiem, a następnie dodać do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać ziemniaczaną masę, formując placki o średnicy 5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor przez 3 do 4 minut na stronę. Osączyć na papierowym ręczniku rozłożonym na talerzu. Podawać na ciepło.

Boxty (Irish Potato Pancake) (źródło http://www.chowhound.com)

Potato Apple Pie

Tradycyjnie w Halloween w Irlandii przygotowuje się dania na bazie ziemniaków, oprócz Calcannon i Boxty, popularne jest także ciasto ziemniaczano-jabłkowe.

Przepis na Ciasto ziemniaczano – jabłkowe:

Składniki:

  • 60 gram masła
  • 110 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 ml puree ziemniaczanego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżka masła
  • miód, syrop z agawy lub syrop klonowy

Wykonanie:

Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, krótko rozcieramy grudki masła dłońmi, aż powstanie konsystencja kruszonki; do tego dodajemy puree ziemniaczane i całość wyrabiamy przez chwilę. Jeśli jest to konieczne, można podsypywać mąką, aczkolwiek  skrobia ziemniaczana sprawia, iż ciasto nie klei się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 równe części, następnie rozwałkowujemy obie części tak samo, na okrągły placek. Placek wierzchni może być nieco większy, gdyż musi przykryć pierwszy placek wraz z nadzieniem. Umieszczamy placek numer jeden na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast patelni można użyć specjalnej okrągłej tacki do pieczenia. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie kroimy na cienkie plasterki. Układamy plasterki jabłka na placku, posypujemy cynamonem i goździkami, polewamy łyżką roztopionego masła oraz syropem z agawy/syropem klonowym/miodem (co kto lubi). Na wierzch kładziemy drugi placek i dociskamy widelcem brzegi placka. Ciasto z góry nacinamy w kilku miejscach, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, do zarumienienia. Podajemy jak lekko przestygnie.

Potato Apple Pie (źródło http://www.irishcentral.com)

Corn carmel, Roasted sweet corn & Pumpkin Pie

Oprócz wyżej wymienionych przysmaków ze świętem duchów wiąże się wiele innych specjałów. Jak choćby karmelowy popcorn (corn carmel), czy pieczona kukurydza (roasted sweet corn). Poza tym Halloween nieodłącznie kojarzy się z dyniami, których również nie może zabraknąć na stole. Ciasta dyniowe (pumpkin pie), ciasteczka, placki, pieczywo, dżemy albo prażone pestki z dyni – sposobów na przyrządzenie tego krągłego warzywa jest mnóstwo. W końcu nie ma nic lepszego niż kawałek ciepłego ciasta dyniowego w październikowy wieczór.

Corn carmel (źródło http://www.simplyrecipes.com)

Mam nadzieję że po lekturze tego wpisu zdecydujecie się na przygotowanie jakiejś halloweenowej pyszności. Życzę powodzenia w kuchni i udanego Halloween 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *